Het ASF-ZFVD vindt het belangrijk om de werkdruk onder huisartsen te verlagen en vergoedt* hierom de opleiding Vrouwenspreekuur Ondersteuner Huisarts. Vrouwenspreekuur biedt verdieping en achtergrondinformatie over anticonceptie, seksueel overdraagbare aandoeningen, het uitstrijkje, vulvovaginale klachten en prolaps.
De doktersassistent speelt een cruciale rol in de huisartsenpraktijk. Veel doktersassistenten willen hun takenpakket graag verdiepen en verbreden. Voor een efficiënte praktijkvoering is dit ook wenselijk, omdat het taakdelegatie mogelijk maakt. Hierdoor kan de doktersassistent bepaalde taken van de POH of huisarts overnemen. Het zelfstandig uitvoeren van specifieke taken volgens een praktijkprotocol is echter alleen mogelijk na het volgen van een gedegen opleiding.
Daarom heeft Stichting DOKh een gecertificeerde opleiding ontwikkeld, die valt onder de Post MBO-opleidingen van Stichting DOKh: Vrouwenspreekuur Ondersteuner Huisarts. Post MBO-opleidingen zijn hooggewaardeerde, gecertificeerde opleidingen die doktersassistenten klaarstomen voor specifieke functies in de huisartsenpraktijk.
Vrouwenspreekuur biedt verdieping en achtergrondinformatie over anticonceptie, seksueel overdraagbare aandoeningen, het uitstrijkje, vulvovaginale klachten en prolaps. Na het volgen van deze scholing kan de doktersassistent aan de hand van een vijf aangeboden protocollen consulten doen bij specifieke problemen. De doktersassistent biedt binnen de praktijk een veilige, laagdrempelige omgeving om klachten kunnen bespreken. Door de kennis bij de doktersassistent wordt pathologie sneller gesignaleerd.
De opleiding wordt via blended learning gevolgd; deels vanuit huis door het eigen maken van de theorie en deels via klassikale bijeenkomsten.
Zie de website van stichting DOKh voor meer informatie: Vrouwenspreekuur Ondersteuner Huisarts | DOKh – Nascholing, kwaliteit en ondersteuning
Accreditatie | 30 punten in CADD / 20 punten VSR / 24 punten V&V |
E-learning en zelfstudie | 20-30 uur |
Bijeenkomsten | 4 bijeenkomsten |
Duur volledige opleiding | 8 – 10 maanden |
Bij het ASF-ZFVD kan er naast de tolkentelefoon en het uurgesprek een vergoeding gerelateerd aan achterstandsproblematiek worden aangevraagd voor diverse trainingen/scholingen. Zoals deze opleiding. Hiervoor wordt vergoeding toegekend als aan de voorwaarden en (aanvullende) criteria uit het REGLEMENT wordt voldaan. De aanvragen voor overige trainingen/scholingen/projecten, die bijvoorbeeld onder de tegels ‘Pharos’ en ‘De Achterstandsfondsen’ te vinden zijn, worden beoordeeld gedurende de beoordelingsmomenten die tweemaal per jaar plaatsvinden.