Begin juli publiceerde de Gezondheidsraad een strategie waarin staat beschreven waar de raad op zal sturen in de periode van 2024 tot 2030. In deze strategie benadrukt de Gezondheidsraad het belang van het verkleinen van gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen:
”De Gezondheidsraad zal de komende tijd nadrukkelijker aandacht besteden aan gezondheidsverschillen. De raad streeft ernaar dat zijn adviezen bijdragen aan effectief gezondheids(zorg)beleid, om zo gezondheidswinst te bereiken voor iedereen in Nederland. Daarom is het van belang dat beleid inclusief is en gezondheidsverschillen tussen verschillende bevolkingsgroepen verkleint of in ieder geval niet onbedoeld vergroot.
De raad zal gezondheidsverschillen in uiteenlopende adviezen adresseren, gevraagd en ongevraagd. Het kan bijvoorbeeld gaan over de vraag of er informatie beschikbaar is over verschillen in ziektelast tussen verschillende bevolkingsgroepen of over de mate waarin vaccins bescherming bieden bij mensen met verschillende etnische achtergronden. Wanneer daarover te weinig specifieke wetenschappelijke gegevens beschikbaar zijn, kan de raad aanbevelingen doen voor aanvullend onderzoek. Ook de vragen of beleidsmaatregelen passend zijn voor verschillende groepen en hoe alle doelgroepen bij de uitvoering in voldoende mate bereikt kunnen worden, zullen nadrukkelijker aan bod komen.
Sommige maatregelen vergen het nodige van de gezondheidsvaardigheden van mensen, of ze brengen kosten met zich mee, waardoor het kan gebeuren dat het beleid niet terechtkomt bij de groepen die het juist hard nodig hebben. De raad zal de aandacht voor dit soort vragen verankeren in zijn werkwijze en werkt daartoe aan een afwegingskader, mede op basis van een advies van Pharos en Equalis” (zie Strategie Gezondheidsraad)
Naast gezondheidsverschillen zet de Gezondheidsraad zich in voor meer aandacht voor leefstijl en gezondheidsgedrag, en voor de gezondheid van toekomstige generaties.
”De raad zal de komende tijd sterker inzetten op de mogelijkheid om breder te adviseren dan de adviesvraag. Ook zal de raad meer departementoverstijgend adviseren en zo bijdragen aan een integrale benadering van grote gezondheidsvraagstukken. Tot slot zal de Gezondheidsraad de komende tijd bij de totstandkoming van de adviezen meer aandacht besteden aan omgevingsbewustzijn en beleidsrelevantie.” (zie Gezondheidsraad)
De Gezondheidsraad is een onafhankelijke wetenschappelijke adviesraad met als wettelijke taak regering en parlement te adviseren over gezondheidsbeleid. Hiermee draagt het bij aan het bevorderen van de gezondheid van iedereen in Nederland.